Xucutaco, oraşul fabulos căutat în zadar de conchistadori

Xucutaco (în nahuatl), sau Hueytapalan Hueitapalan (în mayaşă), numit de conchistadorii spanioli Ciudad Blanca (Oraşul Alb), este un oraş legendar pre

Proverb arab despre copac şi odihnă
Fantomă sau înger?
Oscar Wilde despre prost

Xucutaco (în nahuatl), sau Hueytapalan Hueitapalan (în mayaşă), numit de conchistadorii spanioli Ciudad Blanca (Oraşul Alb), este un oraş legendar pre-columbian, care era amplasat în pământurile de la Coasta Ţânţarilor (situată pe litoralul nicaraguaian şi frecentată cândva de piraţi) la est de actualul Honduras.

 
Orașul este menționat pentru prima dată de către conchistadorul Hernan Cortes (cuceritorul imperiului Aztec) în a cincea sa scrisoare de corespondență către Carol V (din 1526):

 

Hernán Cortés, sursa Wikipedia

Hernán Cortés, sursa Wikipedia

“Am într-adevăr informații despre țări mari și bogate, condusă de domni puternici, cu o Curte mare, inclusiv Regatul Eneitalapan, într-o altă limbă, Xucutaco, despre care mi se vorbeşte de șase ani (. ..). Din ceea ce s-a spus, și dacă l-aş reduce la jumătate, regatul îl va depăși pe cel al Mexicului în bogăție și l-ar egala cu mărimea orașelor sale, mulțimea locuitorilor săi și ordinea care guvernează . ”
Cortes afirmă, de asemenea, că au auzit vorbindu-se de La Ciudad Blanca încă din primele zile de la sosirea sa în imperiul Aztec, în anul 1519.
Oraşul, situat în junglă, a fost abandonat de locuitorii săi în mijlocul secolului al XVII-lea. Spaniolii au plecat în căutarea sa dar nu au găsit niciodată vreo urmă!
Episcopul Hondurasului, Cristobal de Pedraza a plecat în 1544 în căutarea faimosului oraș. Într-o scrisoare adresată regelui Carol al V-lea, descrie călătoria lui prin jungla Coastei Ţânțarilor. El spune că a văzut mai ales – din partea de sus a unui munte – un oraş situat într-o vale. Conform ghizilor lui, nobilii acestui oraș mâncau în farfurii de aur.
Ca urmare a acestui fapt, legenda a continuat să crească, făcând legătura cu mitologiile locale. Astfel, La Ciudad Blanca a fost uneori creditat drept locul de naștere al zeului aztec Quetzalcoatl. Ar fi, de asemenea, chestiunea idolilor de aur și pietre albe sculptate, care i-au dat porecla oraşului.
Ruinele situate în departamentul Gracias a Dios (mai precis în fostul departament Mosquitia), în Honduras, corespund miticului Xucutaco. Într-adevăr, în martie 2016, o expediție științifică a confirmat faptul că pierdut în mijlocul junglei, au găsit faimosul oraș. Și datorită tehnologiei Lidar (de detectare a luminii şi a variaţiei). Acest tip de teledetecție prin scanare permite să trimită, dintr-un avion, raze pentru a cartografia solurile. În continuare, un software reconstruiește digital mediul, permiţând de a-l izola prin “straturi” diferitele părți ale peisajului. În prezent, săpăturile sunt în curs de desfășurare și au fost găsite deja multe obiecte.

COMMENTS