Surorile Fox şi comunicarea cu morţii

În noaptea de 31 martie 1848, într-o fermă mică bântuită din Hydesville, în apropiere de orașul Rochester din New York, Margaret și Kate, fiicele past

Turism pe un drum bântuit
Yeti, omul zăpezii: primele observaţii
Yanomami, ultimii sălbatici ai Amazoniei
Spread the love

În noaptea de 31 martie 1848, într-o fermă mică bântuită din Hydesville, în apropiere de orașul Rochester din New York, Margaret și Kate, fiicele pastorului David Fox, au stabilit un contact prin conversații şi lovituri cu un presupus „spirit”, numit Splitfoot (Picior despicat).

La acest joc al fiicelor sale a participat şi doamna Fox. Ea a pus diverse întrebări lui Splitfoot despre vârsta fiicelor sale. Entitatea a dat însă un răspuns greşit.

Apoi, ea l-a întreabat câți copii avea. Entitatea i-a dat din nou un răspuns greșit: au fost șapte lovituri în loc de șase!

Doamna Fox a răspuns la întrebare și a adăugat: „Câţi sunt în viață?” Au existat şase lovituri. „Şi câți morți?” După o pauză, s-a auzit o lovitură mai puternică. Spiritul a ţinut cont de un copil care murise  la vârsta de trei ani. Entitate nu a făcut deci greşeli.

Apoi, entitatea a declarat că se numeşte Charles B. Rosma, negustor ambulant ucis în această casă și al cărui trup fusese îngropat în pivnița de unde veneau loviturile. Curioşi, proprietarii au făcut săpături în pivniță, la o adâncime de un 1,5 metri. Familia Fox și vecinii acesteia au descoperit cărbune, var nestins, păr și după expertiză, oase umane.

„Evenimentele din Hydesville” au dat naștere la un adevărat fenomen social. Şase ani mai târziu, în 1852, nebunia spiritismului a atins apogeul în Statele Unite, mişcarea numărând trei milioane de adepţi, nenumăraţi medii precum și numeroase reviste de specialitate.

Printre adepții săi de marcă se numărau Victor Hugo și Arthur Conan Doyle, precum și mulți savanți și intelectuali. Mișcarea a ajuns în Europa şi alte personalităţi i s-au alăturat: Helena Blavatsky, Leonora Piper, Allan Kardec, Grigori Efimovici Rasputin, Harry Houdini și Arthur Ford.
Graţie şedinţelor plătite și subvențiilor făcute de pasionaţii de spiritism, surorile Fox s-au putut concentra pe deplin asupra activităţii de medium. În 1849, ele au făcut o demonstrație publică a talentele lor în Rochester, iar apoi la hotel Barnum din New York.

 

Nineteenth century miracles, or, Spirits and their work in every country of the earth : a complete historical compendium of the great movement known as "modern spiritualism", New York: Published by William Britten: Lovell & Co, 1884, sursa Wikipedia. Autor foto   Emma Hardinge Britten.

Nineteenth century miracles, or, Spirits and their work in every country of the earth : a complete historical compendium of the great movement known as „modern spiritualism”, New York: Published by William Britten: Lovell & Co, 1884, sursa Wikipedia. Autor foto Emma Hardinge Britten.

 

Kate erae angajată exclusivă în slujba unui bogat bancher din New York pentru care a materializat „fantoma” soției sale alături de spectrul lui Benjamin Franklin.

Ea s-a dus apoi în Anglia unde, între 1871 și 1874, cazul său a fost investigat de către William Crookes, președintele unui prestigios centru de cercetare a evenimentelor paranormale, Society for Psychical Research.

Surorile Fox au declarat mai târziu că au fabricat primul contact, apoi au declarat că toată această pveste nu era decât o escrocherie. Cu toate astea, cuvintele lor au trecut parcă neauzite…

Kate a murit în iulie 1892, la vârsta de 56 de ani. Margaret a murit în martie 1893, la 59 de ani, total ruinată.

Dar în 1904 au fost descoperite alte oseminte umane sub zidul pivniţei iar alături o cutie din fier. Această descoperire este considerată drept o dovadă clară a comunicării cu morţii.

COMMENTS