Spitzber: enigma morţii a 17 vânători din secolul XIX elucidată

În cursul iernii 1872-1873, 17 vânători au murit la nord de Isfjord, cel mai mare fiord din Spitzberg. Analizându-se oasele lor, oamenii de ştiinţă au

Un copil are reminescenţe dintr-o viaţă anterioară
Primul contact cu un trib izolat din Amazonia
OZN-uri în Antarctica

În cursul iernii 1872-1873, 17 vânători au murit la nord de Isfjord, cel mai mare fiord din Spitzberg. Analizându-se oasele lor, oamenii de ştiinţă au determinat că au fost victimele unei otrăviri cu plumb.
Vânătorii hibernau la Kapp Thordsen, într-o casă care poseda mari cantităţi de provizii şi hrană păstrată ermetic. Dar în pofida acestor provizii uriaşe, cei 17 vânători au fost găsiţi morţi.Spitsbergen
Cauzele acestei tragedii au rămas necunoscute până recent, chiar dacă s-a presupus că ei ar fi murit de scorbut. Dar au fost menţionate totuşi şi botulismul sau otrăvirea cu plumb de către medici drept cauze ale morţii vânătorilor.
În 2008, oamenii de ştiinţă de la muzeul Svalbard din Longyarbyen, din insula Spitzberg şi de la Universitatea din Tromso, din nordul Norvegiei, au dezgropat mormintele vânătorilor pentru a analiza oasele a două schelete. Rezultatele au arătat o concentrare importantă de plumb pe oase în timp ce solul din acest loc nu arată prezenţa acestui metal.
Analizele nu au găsit urme de scorbut pe os, ceea ce indică faptul că otrăvirea cu plumb este probabil cauza acestei tragedii. Lăzile cu provizii ale vânătorilor erau închise ermetic prin plumb şi probabil că acesta a otrăvit hrana.
Otrăvirea cu plumb afectează sistemul nervos şi cauzează o oboseală extremă, ceea ce corespunde cu simptomele pe care vânătorii le-au avut înainte de a muri, după cum s-a scris în ziarele vremii.

Content Protection by DMCA.com

COMMENTS