Timp de peste 1000 de ani, mamele chinezoaice au înfăşurat picioarele fetiţelor lor cu bandaje strânse în scopul de a le face cât mai mici posibil.
Timp de peste 1000 de ani, mamele chinezoaice au înfăşurat picioarele fetiţelor lor cu bandaje strânse în scopul de a le face cât mai mici posibil.
Aceste picioare deformate au simbolizat mult timp pentru europeni barbarie şi exotism chinezesc. “Moda” şi-a făcut apariţia în China în anul 950 e.n.
Originea picioarelor legate
Originile acestei practici stranii amestecă istoria şi legenda. Se ştie că din sec. VI î.e.n., există expresii chinezeşti pentru a descrie procedeul de opresiune folosit dar fără a preciza la ce parte a corpului se face referire.
La începutul sec. IX, poetul Tu Mu a adus omagiu curtezanelor care au picioare mici însă nu vorbeşte de o deformare artificială. Istoricii chinezi situează apariţia bandajului deformant în cele “Cinci mici dinastii”, care împart China între 907 şi 962. Această metodă este specifică curtezanelor de rang înalt, se pare.
La origine, această modă era deci o cutumă a curtezanelor de la curtea imperială. Cum se explică atunci că acest obicei s-a răspândit în toate mediile sociale? Această practică pare să se fi generalizat la sfârşitul sec. XI. Femeile au perpetuat tradiţia din generaţie în generaţie. Educaţia chineză favorizează mai des supunerea şi conformismul social. În plus, puţin câte puţin, chinezii sunt neliniştiţi că de această atrofie depinde prestigiul familiei.
În ochii lor, o tânără care nu are picioare mici nu va putea să găsească un soţ care să-i facă onoare familiei sale. Într-adevăr, mărimea piciorului este un element esenţial al frumuseţii. Pantofii mici devin un adevărat criteriu standard al frumuseţii.
Piciorul este, în China, partea corpului cea mai erotică. Dar în asta se poate vedea şi o restrângere a libertăţii femeilor căci, devenite adulte, demersul lor nu ar putea fi decât lent şi dificil. Ideal este ca piciorul să măsoare 15 cm. Această perfecţiune este rară şi deci foarte căutată. Tânăra care posedă acest atu va face o căsătorie bogată.
Reuşita depinde de vârsta la care mama a început să lege picioarele fiicei sale cât şi să facă masaje articulaţiilor piciorului. Este imperativ de a începe înainte de vârsta de 8 ani. Astfel, nu este rar ca bandajarea să înceapă de la vârsta de 4 ani. Iar acesta se poartă zi şi noapte.
Deformarea cea mai curentă constă în replierea progresivă a ultimelor patru degete ale piciorului sub cel mare. Apoi, trebuie aplecat accentuând curbura bolţii piciorului cu un obiect cilindric care o comprimă.
Este evident că această modă a supus timp de 1000 de ani fetiţele la dureri dificil de suportat. Edictele imperiale din 1902 interziceau deformarea piciorului. Dar, abia în 1911, odată cu naşterea republicii au fost luate măsuri eficace.
COMMENTS