Lady Esther, Regina Palmirei

Lady Esther (sau Hester) Stanhope (s-a născut la 1776) a fost o femeie bogată din aristocraţia britanică, un fel de vrăjitoare care a devenit aventuri

NASA a filmat nave –mamă care se alimentează din Soare
Un atac cerebral i-a procurat accent jamaican
Fecioara Maria a profeţit declanşarea celui de-al Treilea Război Mondial

Lady Esther (sau Hester) Stanhope (s-a născut la 1776) a fost o femeie bogată din aristocraţia britanică, un fel de vrăjitoare care a devenit aventurieră în Orientul Mijlociu.

sursa foto Wikipedia

sursa foto Wikipedia

Ea a fost proclamată “Regina Palmirei” de triburile beduine înainte de a deveni un fel de “profet” în țara druzilor, Liban. În Revue des deux Mondes din 1845, lady Esther era descrisă ca “Regina Tadmorul, vrăjitoare, profet, patriarh, lider arab, care a murit în 1839 sub acoperișul dărăpănat al palatului său, la Djîhoun, în Liban”.
Esther Stanhope era nepoata prim-ministrului britanic William Pitt, contemporan cu Napoleon Bonaparte. Era descrisă ca fiind “tânără, frumoasă și bogată” de Lamartine în călătoria sa în Orient. Dar ea a călătorit în Europa, în 1806, înainte de a vizita Orientul Mijlociu: Ierusalim, Damasc, Alep, Homs, Baalbek și Palmyra. Lamartine a scris : “Au fost cele mai multe triburi arabe rătăcitoare, care au facilitat accesul său la aceste ruine, s-au adunat în jurul cortului ei, în număr de patruzeci sau cincizeci de mii, și fermecaţi de frumusețea ei, grația și splendoare ei, au proclamat-o regina Palmyrei, și i-au dat firmane prin care s-a convenit că orice european protejat de ea putea veni în siguranță să viziteze deșertul și ruinele de la Baalbek și Palmyra, cu condiția să se angajeze să plătească un tribut de o mie de dolari. ”
Frumoasa protejată a triburilor arabe, Regina Palmyrei, era considerată o nouă Zenobia (Septimia Bathzabbai), mama împăratului Wahballat, duşmancă de moarte a împăratului roman Aurelian, care de altfel a capturat-o şi a dus-o la Roma, după care nu s-a mai ştiut nimic despre ea.

După multe călătorii și aventuri, Lady Esther s-a stabilit în țara druzilor. Potrivit lui Lamartine, pașa din Saint Jean d’Acre, Abdullah Pașa, i-a dăruit satul Joun / Dgoun, unde ea şi-a construit, pe înălțimile singuratice ale munților Libanului, un palat grădină. A ajuns o ruină, dar Lady Esther a dobândit o reputație în rândul druzilor de “preoteasă”. Lamartine a relatat dialogul pe care l-a purtat cu ea, în care a descris amestecul ei de creștinism și tradiţii din Orientul Apropiat.

De exemplu, ea susținea gherila druzilor în timpul revoltei violente din Hauran care a avut loc între 1837-1838 și l-a ajutat pe șeful Shibli Al-Arian în lupta sa împotriva Egiptului condus de Mohammed Ali (s-a născut la Kavala). Lady Esther a murit în sărăcie în iunie 1839 de tuberculoză.

COMMENTS