Înainte de sec.XVII, Amazonia era populată de societăţi complexe

Indienii care populau Amazonia cu mult înainte de venirea conchistadorilor nu trăiau numai din vânătoare şi din pescuit într-un mod primitiv în pădure

În căutarea oraşelor pierdute din Amazonia
Mulțumiri noi din provincia spaniolă Castellón pentru vrăjitoarea Morgana
Primul contact cu un trib izolat din Amazonia

Indienii care populau Amazonia cu mult înainte de venirea conchistadorilor nu trăiau numai din vânătoare şi din pescuit într-un mod primitiv în pădurea virgină amazoniană. Săpăturile arheologice efectuate în Brazilia arată o altă faţă a societăţilor care au existat cu 1200 – 1600 de ani înainte de Christos. Civilizaţiile urbane existau deja şi marile aglomerări erau legate între ele de reţele rutiere.

Foto de Neil Palmer/CIAT, sursa Wikipedia.

Foto de Neil Palmer/CIAT, sursa Wikipedia.

Graţie imaginilor furnizate de sateliţi, a tehnologiei GPS şi vestigiilor arheologice, cercetătorii au putut să reproducă o hartă a acestor oraşe precolumbiene astăzi aflate sub o vegetaţie deasă. Locuitorii din aceste regiuni au participat la aceste lucrări de cercetare pentru identificarea locurilor ancestrale.

O populaţie de 50 – 100.000 de persoane trăia pe o suprafaţă de 30.000 km pătraţi. Locuitorii îşi repartizau terenurile într-un mod sistematic, bazându-se pe cunoştinţele lor astronomice şi inspirându-se din cultura lor. Se spune că indienii îşi alegeau perioadele de solstiţiu pentru a proceda la construirea drumurilor.

Oraşele, a căror populaţie atingea 2500 de locuitori, îşi asigurau propria lor gestiune însă încercau să fie legate geografic de altele pentru a se asocia, în timpul ceremoniilor lor religioase. Ele erau protejate de garduri iar băştinaşii trăiau în colectiv în colibe uriaşe. S-au descoperit baraje care serveau la capturarea peştilor şi a broaltelor ţestoase, care se găseau din abundenţă în jurul aglomerărilor urbane.

Localnicii cultivau soia, ceea ce a dus apoi la devastarea pădurii tropicale şi a favorizat neglijarea altor culturi.

COMMENTS