Arheologia confirmă exactitatea spuselor profetului Ieremia

British Museum conţine o colecţie de 130.000 de tăbliţe asiriene acoperite cu caractere cuneiforme... dintre care unele au 5.000 de ani.  

Epidemie de vampiri în Connecticut
OZN surprins în timp ce făcea crop circles lângă Stonehenge!
Proverb chinezesc despre înţelept şi prost

British Museum conţine o colecţie de 130.000 de tăbliţe asiriene acoperite cu caractere cuneiforme… dintre care unele au 5.000 de ani.

 

Rijksmuseum Amsterdam. Pictura de Rembrandt, sursa Wikipedia.

Rijksmuseum Amsterdam. Pictura de Rembrandt, sursa Wikipedia.

 

 

Recent, Michael Jursa, un asirolog de la Viena a făcut o cercetare printre aceste plăcuţe. Descoperirea sa vine să confirme exactitatea faptelor menţionate în cărţile istorice ale Vechiului Testament.

El a dat peste un nume care i se părea familiar: Nabu – sharrussu – ukin. O inscripţie veche de 2.500 de ani declarând că acest personaj era “şeful eunucilor“ lui Nebucadnestar a II-lea, regele Babilonului. Verifâcând în Vechiul Testament, profesorul austriac a găsit acelaşi nume, ortografiat însă diferit: “Nebu – Sarsekim“, în capitolul 39 din cartea lui Ieremia. Profetul raportează într-adevăr că Nebu – Sarsekim era “şeful eunucilor“ lui Nebucadnetsar, şi că în anul 587 înainte de Christos, el a luat parte cu regele său la asediul Ierusalimului, când babilonienii s-au năpustit peste oraş.

După Irving Finkel, expert la British Museum, această micuţă tăbliţă are “dimensiunile unui pachet de ţigări“. Este o mărturie că regele babilonian a dăruit 750 de grame unui templu din ţara sa. Este datată din al 10-lea an al domniei lui Nebucadnestar al II-lea, adică în 595 înainte de Christos, cu 12 ani înainte de asediul Ierusalimului.

Nu este pentru prima oară când se descoperă numele personajelor biblice în documente extrabiblice, dar Nabu – sharrussu – ukin este departe de a fi un personaj  de prim plan.

Profesorul Finkel a declarat: “Este vorba de o descoperire extraordinară, care interesează întreaga lume. Pentru că Nebu – Sarsekim a existat, ce putem spune de alte personaje minore din Vechiul Testament? Un detaliu foarte secundar din Vechiul Testament se adevereşte veridic. După părerea mea, asta conferă o nouă putere întregii poveşti a lui Ieremia.“

COMMENTS